Wpis

niedziela, 28 lutego 2010

Przepyszny porzeczkowiec

Porzeczkowiec

 

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 miękka margaryna lub masło
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub migdałowy
  • ewentualnie do wyboru: migdałowy aromat,  wanilia w proszku, tarta skórka z cytryny lub pomarańczy- jak kto lubi, lub ma pod ręką
  1.  wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto
  2. odstawić na 30 min do lodówki

Masa porzeczekowa

  • 750 g porzeczki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów

 

  • 2 białka
  • 150 g cukru

 

  1. Porzeczki obrać, umyć i wysuszyć
  2. Wymieszać z mąką i migdałami
  3. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując do nich cukier
  4. Pianę z białek dodawać porcjami do porzeczek

Spód ciasta podpiec. Wyłożyc masę porzeczkową i pokruszyć resztę ciasta na górę. Górę ciasta posypać płatkami migdałowymi z brązowym cukrem. Przykryć folią do pieczenia żeby płatki nie zczerniały. Na upieczone ciasto porobić kleksy z polewy orzechowej lub migdałowej.

Smacznego

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
niedziela, 28 lutego 2010 18:14

Polecane wpisy

  • Rafaello na krakersach

    0,5 l mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki maki pszennej 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru krakery 200 g kostka masła 300 g wiórek kokos

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Babka orzechowa z nutellą

    * 120 g miękkiego masła * 150 g Nutelli * 5 jajek * 190 g drobnego cukru do wypieków * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych * 1