Wpis

piątek, 12 marca 2010

Rzeżucha na Wielkanoc

Pora siać rzeżuchę na Wielkanoc.

Praktykującym przypominam, a resztę zachęcam.

Do Wielkanocy zostało z 3 tygodnie. Wsam raz by posiać rzeżuche. Do zakiełkowania potrzebuje z 1 tydzień. W drugim rośnie do 3 cm, a na 3 będzie już idealna.

Dlaczego na Wielkanoc? Rzeżucha to główny dekorator wielkanocnych potraw. Do posypania faszerowanych jaj, do sałatek itd...

Rzeżuchę można siać na ligninie, na gazie. Ja osobiście sieje zawsze na wacie i efekty mam zawsze super.

Wystarczy kupic nasionka rzeżuchy. (Na taką taccke jak u góry, potrzebowałam 1 paczuszkę). Na tacce rozłożyć watę i zalać wodą. Poczekać aż woda wsiąknie, resztę wody odlać. Na watę wysypać nasionka i ciut docisnąć do waty, żeby sie nawilżyły. (Muszą spulchnień w wodzie, żeby pęknąć). Podlewać co 2 dzień lub nawet codziennie, jeżeli wata jest sucha. Najlepiej trzymać na parapecie w słońcu. Rzeżuche ścina się tuż nad watą nożyczkami. Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach.

Do tego rzeżucha ponoć zawiera dużo żelaza, siarki, wapnia i witaminy C, A, B, PP i E.  Ponadto pobudza ponoć produkcję cebulek włosowych i zapobiega łysinie ;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
piątek, 12 marca 2010 15:38

Polecane wpisy

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Babka orzechowa z nutellą

    * 120 g miękkiego masła * 150 g Nutelli * 5 jajek * 190 g drobnego cukru do wypieków * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych * 1

  • Jaja w sosie tatarskim

    1 mały słoik pieczarek 1 mały słoiczek ogórków kwaszonych 1 puszka groszku śmietana majonez sól pieprz jajka Ogórki,pieczarki pokroić w małą kosteczkę,dodać gr

  • 131.Serwetki dwie.

    Niesezonowe serwetki dwie.Nici Maja i Kaja,szydełko nr 1,1.W upalne dni ,chociaż te się nie kleiły do rąk. Serwetki idą do szafy i poczekają na swój czas,mają s

  • MAZUREK

    Składniki na spód: 250 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 2 żółtka 50 g cukru pudru 200 g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% szczypta soli &#