Wpis

piątek, 12 marca 2010

Rzeżucha na Wielkanoc

Pora siać rzeżuchę na Wielkanoc.

Praktykującym przypominam, a resztę zachęcam.

Do Wielkanocy zostało z 3 tygodnie. Wsam raz by posiać rzeżuche. Do zakiełkowania potrzebuje z 1 tydzień. W drugim rośnie do 3 cm, a na 3 będzie już idealna.

Dlaczego na Wielkanoc? Rzeżucha to główny dekorator wielkanocnych potraw. Do posypania faszerowanych jaj, do sałatek itd...

Rzeżuchę można siać na ligninie, na gazie. Ja osobiście sieje zawsze na wacie i efekty mam zawsze super.

Wystarczy kupic nasionka rzeżuchy. (Na taką taccke jak u góry, potrzebowałam 1 paczuszkę). Na tacce rozłożyć watę i zalać wodą. Poczekać aż woda wsiąknie, resztę wody odlać. Na watę wysypać nasionka i ciut docisnąć do waty, żeby sie nawilżyły. (Muszą spulchnień w wodzie, żeby pęknąć). Podlewać co 2 dzień lub nawet codziennie, jeżeli wata jest sucha. Najlepiej trzymać na parapecie w słońcu. Rzeżuche ścina się tuż nad watą nożyczkami. Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach.

Do tego rzeżucha ponoć zawiera dużo żelaza, siarki, wapnia i witaminy C, A, B, PP i E.  Ponadto pobudza ponoć produkcję cebulek włosowych i zapobiega łysinie ;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
piątek, 12 marca 2010 15:38