Wpis

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Drożdżowe z borówką amerykańską



75 dkg mąki tortowej
1,5 szklanki mleka
4 jajka
1,5 szklanki cukru
15 dkg margaryny
6 dkg drożdży
2 łyżeczki oleju
szczypta soli

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek. Z drożdży, mleka, łyżki cukru i mąki utrzeć rozczyn i wlać w dołek mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, olej, sól, resztę cukru i ciepłą stopioną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto ( dodawać mąki jeżeli się kleji) i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto do blaszki, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 40-50 minut.

A tutaj z czerwoną i białą porzeczką

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 sierpnia 2010 17:29

Polecane wpisy

  • Rafaello na krakersach

    0,5 l mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki maki pszennej 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru krakery 200 g kostka masła 300 g wiórek kokos

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Babka orzechowa z nutellą

    * 120 g miękkiego masła * 150 g Nutelli * 5 jajek * 190 g drobnego cukru do wypieków * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych * 1

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/10 21:28:38:

    Ślicznie Ci wyrosła, pyszne ciacho :)

Dodaj komentarz