Wpis

wtorek, 12 lipca 2011

Kopytka z gulaszem

kopytka z gulaszem

kopytka z gulaszem

Kopytka:

  • dowolna ilość ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez maszynkę. Uklepać w misce i podzielić na 4 części. Wyciągnąć jedną część ziemniaków na bok (na ziemniaki). Ten dołek (1/4) uzupełnić mąką pszenną. Dodać z 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jajko, lekko posolić i zagniećć ciasto. Formować wałeczki i kroić ukośnie. Mocno podsypywać mąką, by nie przychwyciły się do blatu. Gotować w posolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch.

Gulasz:

  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • 1 kostka mięsna
  • przyprawa do gulaszu

Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć aż się zbrązowią. Dodać posiekaną w kostkę cebulę i marchewkę. Podsmażyć. Zalać wodą. Dodać kostkę mięsną , przyprawy i dusić aż mięso zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w słupki cukinię i poddusić tylko by zmiękła, ale się nie rozgotowała. Na końcu sos doprawić i zagęścić. Można też zatrzepać jakimś gotowym sosem.

kopytka z gulaszem

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
wtorek, 12 lipca 2011 12:35

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz