Wpis

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Drożdżowe z rabarbarem

Ciasto: 

  • 0,5 kg  mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli  
  1. Przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
  2.  Do wyrośniętego rozczynu dosypać resztę przesianej mąki, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, cukier i zagnieść ciasto.
  3.  Zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Ciasto jeszcze raz zagnieść a następnie rozwałkować.
  5. Ciasto przełożyc do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i całość posypać kruszonką.
  6. Piec w 180 ° przez 45 minut.

Kruszonka: 

  • 8 łyżek mąki 
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru  

 Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:48

Polecane wpisy

  • Rafaello na krakersach

    0,5 l mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki maki pszennej 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru krakery 200 g kostka masła 300 g wiórek kokos

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Babka orzechowa z nutellą

    * 120 g miękkiego masła * 150 g Nutelli * 5 jajek * 190 g drobnego cukru do wypieków * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych * 1