Wpis

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Kopiec kreta

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (220g)
  • 1 szklana mleka (250ml)
  • 1 szklanka oleju (210 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka

 

  1. Jajka ubić z cukrem na gładki, puszysty krem.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej.
  4. Ciasto wylać do tortownicy piec w 160 stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

  • 3 banany
  • 2 śmietan-fixy
  • 500 ml śmietany 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  1. Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm.
  2. Wydrążyć połowę miąższu by zostały brzegi ciasta i nietknięty spód.
  3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fiksem.
  4. Dodać potartą czekoladę i wymieszać.
  5. Banany przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na cieście.
  6. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec.
  7. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:38

Polecane wpisy

  • Rafaello na krakersach

    0,5 l mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki maki pszennej 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru krakery 200 g kostka masła 300 g wiórek kokos

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Babka orzechowa z nutellą

    * 120 g miękkiego masła * 150 g Nutelli * 5 jajek * 190 g drobnego cukru do wypieków * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych * 1