Wpis

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Tęczowy tort

  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka

 

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać.
  2. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę.
  3. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
  4. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować.
  5. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

Ciasto przełożyć do 6 foremek  o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 

Krem

  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
  1. Śmietanę  ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt.
  2. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:57

Polecane wpisy

  • Tort statek piracki

    A tu torcik na 3 urodziny Filipka. Narazie tylko zdjęcia, przepis wkrótce wstawię.  Tort upiekłam z tego przepisu : http://przysmakimagdi.blox.pl/2014/

  • Tort różowa dama

    Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta barwnika różowego (

  • Tort mocno czekoladowy z ganache

     Ciasto czekoladowe 225 g masła 225 g cukru pudru 4 jajka 175 g mąki 3 łyżeczki proszku 50 g kakao 1 łyżka gorącej wody Masło utrzeć z cukrem na puch. P