Wpis

poniedziałek, 21 września 2015

Ciasta Justyny

A tu przedstawiam ciasta mojej siostry Justyny. Oprócz smaku tych ciast to najbardziej podoba mi się w nich ta kratka. Mi jakoś kratki nigdy nie wychodzą, a te są wręcz zniewalające.

Przepis na ciasta jest ten sam. Super kruche, szybkie ciasto nadające się do każdego rodzaju ciast, z owocami, makiem, z bezą na wierzchu, czy kto co wymyśli.

 A tutaj jabłecznik naprawdę pycha.

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • proszek do pieczenia

z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować i wyłośyć dowoly farsz. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 września 2015 22:19

Polecane wpisy

  • Rafaello na krakersach

    0,5 l mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki maki pszennej 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru krakery 200 g kostka masła 300 g wiórek kokos

  • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

    100 g masła 2 jajka 100 ml mleka 200 g mąki 40 g rodzynek 80 g cukru 1 łyżka aromatyyycznej herbaty 2 łyżki rumu Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rod

  • Drożdżowe z rabarbarem

    Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 1 jajko 6 łyżek cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/22 19:16:11:

    Kratka wprost idealna :)

  • Gość justyna napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/03/27 17:40:36:

    Witam! Zaglądam sobie co tu siostra na święta proponuje - a tu proszę, moje ciasto! Dziękuję za uznanie! Pozdrawiam świątecznie...
    p.s. można je także zrobić z budyniem (2 -3 sztuki budyniu ugotowanego z nieco mniejszą ilością mleka) wylewając gorący budyń na surowe ciasto i piec jak w przepisie

Dodaj komentarz