Wpis

piątek, 25 marca 2016

Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 40 g rodzynek
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka aromatyyycznej herbaty
  • 2 łyżki rumu

 

  1. Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rodzynki zalać rumem.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodawać pojedyńczo żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem i odcedzoną bawarką.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając ręką
  5. Rodzynki odcedzić i dodać do caista.
  6. Piec 40 min w 190 stopniach.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
piątek, 25 marca 2016 22:01

Polecane wpisy