Wpis

piątek, 25 marca 2016

Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 40 g rodzynek
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka aromatyyycznej herbaty
  • 2 łyżki rumu

 

  1. Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rodzynki zalać rumem.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodawać pojedyńczo żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem i odcedzoną bawarką.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając ręką
  5. Rodzynki odcedzić i dodać do caista.
  6. Piec 40 min w 190 stopniach.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
piątek, 25 marca 2016 22:01

Polecane wpisy

  • Jaja w sosie tatarskim

    1 mały słoik pieczarek 1 mały słoiczek ogórków kwaszonych 1 puszka groszku śmietana majonez sól pieprz jajka Ogórki,pieczarki pokroić w małą kosteczkę,dodać gr

  • Wielkanocne kurki

    A to kurki z mojego ulubionego przepisu na Mazurka. Właściwie robię tylko tego Mazurka. Wygląda ślicznie i smakuje cudownie. http://przysmakimagdi.blox.pl/2013/

  • Gniazdka z mielonego

    Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone. Mięsem wyłożyć natłuszczone ścianki i dno foremekna muffinki. Do środka wbijać jajko. Posolić i popieprzyć. Do

  • MAZUREK

    Składniki na spód: 250 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 2 żółtka 50 g cukru pudru 200 g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% szczypta soli &#

  • Konkurs pisanek wielkanocnych

    W naszej szkole odbył się konkurs na wielkanocnych pisanek. Na konkurs wpłynęło 30 prac, a 13 najładniejszych wzięło udział w gminnym konkursie "Moja wielkanocn