Wpis

piątek, 25 marca 2016

Babka orzechowa z nutellą

* 120 g miękkiego masła
* 150 g Nutelli
* 5 jajek
* 190 g drobnego cukru do wypieków
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka (60 ml)

  1. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i dodajemy cukier. Cały czas miksujemy i stopniowo dodajemy Nutellę.
  2. Następnie dodajemy żółtka, mleko i wszystkie suche składniki.
  3. Ubitą pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto.
  4. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę z kominem i pieczemy 20 minut w 160 stopniach a następnie 30 minut w 170 stopniach .



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
magdi29
Czas publikacji:
piątek, 25 marca 2016 21:26

Polecane wpisy