Wpisy

  • wtorek, 26 kwietnia 2016
    • Rafaello na krakersach

       rafaello na krakersach

      • 0,5 l mleka
      • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
      • 2 płaskie łyżki maki pszennej
      • 1 cukier waniliowy
      • 0,5 szklanki cukru
      • krakery
      • 200 g kostka masła
      • 300 g wiórek kokosowych
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 3 łyżki malibu

          

      1. Mąki rozmieszać w ½ szklanki mleka.
      2. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukry i gotować na małym ogniu.
      3. Kiedy się zagotują dodać mleko z mąką, ugotować budyń, wystudzić.
      4. Utrzeć  masło i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie, ekstrakt z wanilii i
        malibu, dokładnie zmiksować, na końcu dodać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.
      5. Wyłożyć blachę folią aluminiową, ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy,
        masę, krakersy i resztę masy.
      6. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić na całą noc w lodówce

      rafaello na krakersach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 kwietnia 2016 12:45
  • piątek, 25 marca 2016
    • Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

      • 100 g masła
      • 2 jajka
      • 100 ml mleka
      • 200 g mąki
      • 40 g rodzynek
      • 80 g cukru
      • 1 łyżka aromatyyycznej herbaty
      • 2 łyżki rumu

       

      1. Mleko zagotować i zalać herbatę. Ostudzić. Rodzynki zalać rumem.
      2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
      3. Dodawać pojedyńczo żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem i odcedzoną bawarką.
      4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając ręką
      5. Rodzynki odcedzić i dodać do caista.
      6. Piec 40 min w 190 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 22:01
    • Babka orzechowa z nutellą

      * 120 g miękkiego masła
      * 150 g Nutelli
      * 5 jajek
      * 190 g drobnego cukru do wypieków
      * 3/4 szklanki mąki pszennej
      * 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
      * 1 łyżka kakao
      * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      * 4 łyżki mleka (60 ml)

      1. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i dodajemy cukier. Cały czas miksujemy i stopniowo dodajemy Nutellę.
      2. Następnie dodajemy żółtka, mleko i wszystkie suche składniki.
      3. Ubitą pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto.
      4. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę z kominem i pieczemy 20 minut w 160 stopniach a następnie 30 minut w 170 stopniach .

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 21:26
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Ciasta Justyny

      A tu przedstawiam ciasta mojej siostry Justyny. Oprócz smaku tych ciast to najbardziej podoba mi się w nich ta kratka. Mi jakoś kratki nigdy nie wychodzą, a te są wręcz zniewalające.

      Przepis na ciasta jest ten sam. Super kruche, szybkie ciasto nadające się do każdego rodzaju ciast, z owocami, makiem, z bezą na wierzchu, czy kto co wymyśli.

       A tutaj jabłecznik naprawdę pycha.

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 kostka margaryny
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 jajko
      • proszek do pieczenia

      z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować i wyłośyć dowoly farsz. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasta Justyny”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 22:19