Wpisy

  • poniedziałek, 21 września 2015
  • niedziela, 07 czerwca 2015
    • Kokosanki

      Kokosanki

      • 6 białek
      • 300 gram wiórków kokosowych
      • 280 gram cukru
      • cukier waniliowy
      • kilka kropli aromatu migdałowego
      • cynamon do smaku
      • wisienki
      1. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż cukier się rozpuści, a masa stanie się sztywna i lśniąca.
      2. Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek i szczyptę cynamonu.
      3. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe porcje masy na papier do pieczenia, na wierzch układać wisienkę. Piec do zarumienienia w 150 stopniach.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2015 17:31
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Tęczowy tort

      • 226 g masła
      • 220 g cukru
      • 5 białek
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 375 g mąki pszennej
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki soli
      • 355 g mleka

       

      1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać.
      2. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę.
      3. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
      4. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować.
      5. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

      Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

      Ciasto przełożyć do 6 foremek  o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 

      Krem

      • 900 ml śmietany kremówki (36%)
      • 250 g serka mascarpone
      • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
      • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
      1. Śmietanę  ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt.
      2. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:57
    • Drożdżowe z rabarbarem

      Ciasto: 

      • 0,5 kg  mąki pszennej
      • 50 g drożdży
      • 1 jajko
      • 6 łyżek cukru
      • 1 szklanka mleka
      • 3 łyżki roztopionego masła
      • szczypta soli  
      1. Przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
      2.  Do wyrośniętego rozczynu dosypać resztę przesianej mąki, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, cukier i zagnieść ciasto.
      3.  Zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
      4. Ciasto jeszcze raz zagnieść a następnie rozwałkować.
      5. Ciasto przełożyc do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i całość posypać kruszonką.
      6. Piec w 180 ° przez 45 minut.

      Kruszonka: 

      • 8 łyżek mąki 
      • 4 łyżki roztopionego masła
      • 4 łyżki cukru  

       Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:48