Wpisy

  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kopiec kreta

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka cukru (220g)
      • 1 szklana mleka (250ml)
      • 1 szklanka oleju (210 ml)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
      • 4 łyżki kakao
      • 2 jajka

       

      1. Jajka ubić z cukrem na gładki, puszysty krem.
      2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
      3. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej.
      4. Ciasto wylać do tortownicy piec w 160 stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

       

      • 3 banany
      • 2 śmietan-fixy
      • 500 ml śmietany 30%
      • 100g gorzkiej czekolady
      • 4 łyżki cukru pudru

       

      1. Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm.
      2. Wydrążyć połowę miąższu by zostały brzegi ciasta i nietknięty spód.
      3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fiksem.
      4. Dodać potartą czekoladę i wymieszać.
      5. Banany przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na cieście.
      6. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec.
      7. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:38
  • czwartek, 28 maja 2015
  • wtorek, 24 marca 2015