Wpisy

  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Rolada z bitą śmietaną i mascarpone

      • 3 jajka
      • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
      2. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać na lśniącą masę.
      3. Wbijać pokolei żółtka i ubijać.
      4. Na końcu dodać mąkę i proszek.
      5. Ciasto wylać na wielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180C.
      6. Upieczone ciasto delikatnie oderwać od papieru. Ja posypuję cukrem waniliowym. Przykryć ściereczką i zrolować.

       

      • 500 ml śmietany kremówki
      • 250 g serka Mascarpone
      • 50 g cukru pudru
      • 1 galaretka czerwona
      1. Kremówkę ubić na sztywno.
      2. Serek utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z kremówką.
      3. Galaretkę zrobić w mniejszej ilości wody i wlać do porostokątnego naczynia.

      Biszkopt rozrolować, nasączyć. Wyłożyć masę. Do środka dać gruby pasek galaretki. Zrolować. Popudrować cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z bitą śmietaną i mascarpone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 11:46
    • Sernik gotowany

      Ciasto:

      • 1 szklanka mąki
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 115g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
      • szczypta soli
      • 1 szklanka orzechów  włoskich
      • 3/4 szklanki płatków owsianych

       

      1. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki.
      2. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.
      3. Upiec dwa placki.

       

      Masa serowa:

      • 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
      • 1 szklanka cukru
      • pól kostki masła (10 dag)
      • 1-2 cukry waniliowe
      • 4 całe jaja
      • skórka starta z cytryny
      • odrobina aromatu cytrynowego
      • 1 budyń śmietankowy (40g)
      • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
      • pół szklanki mleka

       

      1. Zmielony twaróg wyłożyć do garnka.
      2. Do twarogu dodajemy cukier, masło oraz 4 żółtka i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając przez ok. 15 min.
      3. Z 4 białek ubijamy pianę i odstawiamy.
      4. Po około 15 minutach gotowania wsypujemy budyń, mąkę,  wlewamy mleko i dodajemy pianę z białek.
      5. Mieszamy delikatnie uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat cytrynowy i skórkę.
      6. Ciepłą masę serową wykładamy na placek i przykrywamy drugim  plackiem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 11:36
  • czwartek, 27 listopada 2014
  • środa, 26 listopada 2014
    • Stollen na Mikołaja

      A oto mój Stollen który robię co roku na mikołaja.

      • 200 g rodzynek
      • 50 g migdałów w słupkach
      • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
      • 60 ml rumu

      Dzień przed:

      wszystko wymieszać w miseczce i zalać rumem, odstawiń na noc by naciągło. W wersji bezalkoholowej, zalać sokiem z pomarańczy i dodać aromat rumowy lub migdałowy.

      • 50 g drożdzy
      • 150 ml mleka
      • 150 g cukru
      • 600 g mąki
      • 250 g masła
      • szczypta soli
      • potarta skórka z cytryny i pomarańczy
      1. Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek.  Wlać rozrobione drożdze w mleku z łyżką cukru i odstawić na 20 minut.
      2. Wymieszać. Dodać miękkie masło pokrojone w małe kawałki, cukier, skórki, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
      3. Do wyrośniętego ciasta dodać bakalie, znowu wyrobić i odstawić na 15 minut.
      4. Uformować stollen, chwilę odstawić i piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopni około 40 minut.

      Po upieczeniu jeszcze ciepły stollen wypędzlować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem pudrem. Powtórzyć  czynność gdy stollen ostygnie. Tak trzyma się taki stollen do kilku tygodni. Zawinąć w folię i odstawić by dojrzał.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Stollen na Mikołaja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 11:23