Wpisy

  • środa, 26 listopada 2014
    • Pierniczki czekoladowe

      Za niecałe dwa tygodnie Mikołaj !!!

      Jak co roku piekę dla mikołaja i gości pierniczki i Stollen. Oto cudowne czekoladowe pierniczki.

       

      • 1 kg mąki pszennej
      • 3 jajka
      • 1/2 kostki margaryny
      • 1/2 kostki smalcu
      • 1/2 kg miodu
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki cukru
      • 3 łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka
      • przyprawa do pierników

       

      1. Margarynę, smalec, cukier, kakao i miód stopić i ostudzić.
      2. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników, dodać jajka i sodę.
      3. Ostudzoną masę dodać do mąki, zagnieść ciasto.

      3 możliwości:

      1. ciasto można zawinąć w folię i zamroźić nawet na miesiąc
      2. włożyć ciasto zawinięte w folię do lodówki na dzień lub dwa
        - wałkować tak na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki, piec około 10 minut w temperaturze 180-200 oC


      Upieczone  pierniczki można lukrować i serwować od razu, lub włożyć do puszki odstawić na jakiś czas i lukrować dopiero przed świętami. Pierniczki są praktycznie zawsze miękkie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 10:48
  • sobota, 15 listopada 2014
    • Brownies z masą dyniową

      Jest to najcudowniejszy i napewno najlepszy przepis na brownies. Wilgotne, delikaatne i czekoladowe. Oczywiście można go piec również bez masy dyniowej. Polecam!

      Ciasto

      • 250 g gorzkiej czekolady
      • 200 g miękkiego masła
      • 150 g cukru
      • 3 jajka
      • 75 g mąki pszennej
      • 50 g kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku
      • 2 szczypty soli

       

      1. Czekoladę posiekać na kawałki i roztopić nad parą.
      2. Masło ubić na puszysty krem.
      3. Dodać cukier i nadal ubijać.
      4. Ubijając wbijać pojedyńczo jajka.
      5. Wlać przestudzoną czekoladę.
      6. Na końcu dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sól. Krótko wymieszać do połączenia składników.

       

      Masa dyniowa

      • 250 g dyni
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka cynymonu
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
      • 85 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
      • 1 jajko

       

      1. Dynię ugotować w wodzie z cukrem i przyżrawami. Odcedzić i zmiksować. Przestudzić.
      2. Dodać serek i jajko, wymieszać.

      Masę dyniową wykładać na ciasto i zakręcić widelcem wzór. Piec 30 minut w 180 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies z masą dyniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2014 14:37
  • piątek, 14 listopada 2014
    • Spirytusek

      Biszkopt

      • 10 jajek
      • 1,5 szkl. cukru
      • 2,5 szkl. mąki
      • 1 łyżka kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1. Jajka ubić z cukrem.
      2. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.
      3. Ciasto przełożyć do blachy i piec  około 35 minut w 180 stopniach.

      Masa budyniowa

      • 2 budynie czekoladowe
      • 500 ml mleka
      • 250 g masła
      1. Ugotować budynie na mleku.
      2. Masło utrzeć i wymieszać z zimnym budyniem.

      Ponato

      • 1 opakowanie biszkoptów
      • 100 ml alkoholu
      • 1 polewa czekoladowa

      Upieczony biszkopt przekroić na trzy części ( u mnie tylko na dwie) i przełożyć masą budyniową.

      Ciasto ponacinać głęboko nożem. W miejsca nacięcia włożyć biszkopty i dobrze je skropić alkoholem. Górę ciasta polać polewą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Spirytusek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 20:26
    • Odrywany chlebek z jabłkami

      • 3,5 szklanki mąki
      • 25 g drożdży 
      • 250 ml mleka
      • 4 łyżki masła (ok. 100 g)
      • 2 jajka
      • 6 łyżek cukru
      • 50 g masła
      • 2 łyżki cukru
      • cynamon

       

      1. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 5 łyżkami ciepłego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
      2. Mąkę łączymy z zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagniatamy elastyczne, niezbyt gęste ciasto.
      3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
      4. Jabłka kroimy na plasterki i wycinamy z nich gniazda nasienne.
      5. Ciasto  wałkujemy na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki,  wycinamy koła o średnicy około 9-10 cm.
      6. Każdy krążek ciasta smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem a następnie układamy w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka.
      7. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia- poziomo i odstawiamy na 20 minut aby ciasto  wyrosło.
      8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy  przez około 40 minut.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 20:16