Wpisy

  • niedziela, 28 lutego 2010
  • piątek, 19 lutego 2010
    • Ciasto malinowe

      Ciasto wygląda może nieciekawie.  Nie jest też jakoś specjalnie ekstrawaganckie w samku, ale dobre i naprawdę dość malinowe. Chyba warto go wypróbować i się zdziwić. Następnym razem piekłabym go ale w kwadratowej blaszce, będzie lepiej wyglądać i lepiej się wtedy przełoży kremem.   

      Ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 150 g cukru
      • 150 ml oleju
      • 150 ml soku malinowego
      • 5 jajek
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • Dżem malinowy
      • śmietanka tortowa i 2 śmietanfixy

      Do nasączenia:

      • esencja z herbaty z sokiem malinowym

      Lukier:

      • 150 g cukru pudru
      • 3-4 łyżki soku malinowego

      CIASTO

      1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
      2. stopniowo dolewać olej, a następnie sok malinowy i ubijać
      3. mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitej masy, wymieszać
      4. ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w 160° przez 35-40 minut

      LUKIER

      Do przesianego cukru pudru dolać soku z malin i dokładnie ucierać, aż powstanie gęsty lukier

      MASA   

      śmietankę ubić dodając śmietanfixu i dolewając tyle soku malinowego, by krem był nadal gęsty i nabrał malinowego smaku i różowego koloru.

      WYKONANIE

      Ciasto przeciąść 2 razy, by powstały 3 krążki. Każdy krążek ciasta przed posmarowaniem nasączyć esencją.

      Pierwszy spód nasmarować dżemem malinowym i przykryć 2 krążkiem. Na drugi nałożyć śmietanę i przykryć 3. Całe ciasto polać lukrem malinowym.

      Ciasto nie musi być przekładane. Może być pieczone w kwadratowej foremce i polane tylko lukrem.

      Smacznego !

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lutego 2010 18:15