TORTY

  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Tęczowy tort

      • 226 g masła
      • 220 g cukru
      • 5 białek
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 375 g mąki pszennej
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki soli
      • 355 g mleka

       

      1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać.
      2. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę.
      3. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
      4. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować.
      5. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

      Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

      Ciasto przełożyć do 6 foremek  o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 

      Krem

      • 900 ml śmietany kremówki (36%)
      • 250 g serka mascarpone
      • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
      • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
      1. Śmietanę  ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt.
      2. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 11:57
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • niedziela, 29 czerwca 2014
    • Tort różowa dama

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka  mąki pszennej
      • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta barwnika różowego ( może być też czerwony)

       

      1. Jajka ubić z cukrem przez conajmniej 6 minut na puszystą masę.
      2. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać na najniższych obrotach. Dodać barwnik.
      3. Biszkopt piecze się z 20 minut w 190 stopniach.

      

      Krem:

      • 500 g  kremówki
      • 250 g jogurtu truskawkowego
      • 200 g truskawek
      • 1 galaretka truskawkowa

       

      1. Galaretkę rozpuścić w połowie wody i odstawić do podtężenia.
      2. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać jogurt.
      3. Truskawki pokroić na kawałki. Wsadzić do miseczki i przejechać raz blenderem, by było trochę kawałeczków i mus truskawkowy. Dodać do kremu.
      4. Pod koniec dodać podtężałą galaretkę.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tort różowa dama”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 czerwca 2014 22:54
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Tort mocno czekoladowy z ganache

      

      Ciasto czekoladowe

      • 225 g masła
      • 225 g cukru pudru
      • 4 jajka
      • 175 g mąki
      • 3 łyżeczki proszku
      • 50 g kakao
      • 1 łyżka gorącej wody


      1. Masło utrzeć z cukrem na puch.
      2. Pojedyńczo dodawać jajka.
      3. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakałem. Dodać w dwóch porcjach.
      4. Dodać wodę. Wymieszać.
      5. Piec 25 minut w 180 stopniach.

       

      Ganache

      • 400 ml śmietany kremówki
      • 400 g gorzkiej czekolady


      1. Kremówkę umieścić w suchym naczyniu nad parą i podgrzać.
      2. Czekoladę posiekać na kawałki i dodać do ciepłej śmietany.
      3. Masę mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści w śmietanie i zgęstnieje.
      4. Naczynie odstawić z pary i utrzepać ręczną trzepaczką, aż masa nabierze błysku.
      5. Przelać do miski i odstawić do lodówki na 1-2 godz, aż masa zgęstnieje i będzie się ją dało samrować na ciasto

       

       W szczelnie zamkniętym pojemniku ganache trzyma się do tygodnia - w lodówce. Można ją też zamroźić.

      W orginalnym przepisie robiło się ganache w garnku na kuchence. Ja osobiście robię zawsze na parze.

       

      Można również zrobić z tego przepisu, malutkie babeczki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort mocno czekoladowy z ganache”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 16:38