PIECZYWO

  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Nocne bułeczki

      • 25 g masła
      • 1 szkl. mleka
      • 25 g świeżych drożdzy lub 7g suszonych
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 jajko
      • 500 g mąki pszennej
       
      Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
      1. Masło rozpuścić i przestudzić.
      2. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka z łyżeczką cukru do wyrośnięcia.
      3. Jajko roztrzepać z pozostałym mlekiem.
      4. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
      5. Uformować z niego  bułeczki i ułożyc je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      6. Odstawić bułeczki na noc do lodówki.
      7. Rano rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
      8. Bułeczki posmarować mlekiem.
      9. Piec ok 15-20 min do zarumienienia i tzw suchego patyczka.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 13:30
  • czwartek, 21 marca 2013
    • Wielkanocne kurczaki

                                          

       

      • 600 g mąki
      • 42 g świeżych drożdży
      • 200 ml ciepłego mleka
      • 1 pudełeczko szafranu
      • 100 g margaryny
      • 2 jajka
      • szczypta soli

      Pozatym

      • żółtko
      • migdały
      • rodzynki
      • mleko

       

      1. Mąkę przesiać do miski. W środku zrobić dołek. Pokruszyć do niego drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać mlekiem. Popruszyć trochę mąką. Odstawić na 15 minut.
      2. Szafran rozpuścić w 1 łyżce wody.
      3. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
      4. Do mąki z rozczynem dodać cukier, jajka, szafran i margarynę. Wyrobić ciasto i odstawić na 45 min. do wyrośnięcia.
      5. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
      6. Z ciasta formować parami dużą i małą kulkę. W dużej wyciskać dołek, posmarować żółtkiem i nakładać małą kulkę (główkę). Nożyczkami nacinać skrzydełka i grzebień na głowie.
      7. Dziubek robić z migdała, a oczy z rodzynek.
      8. Resztę mleka wymieszać z 1-2 łyżkami mleka i posmarować kurczaki.
      9. Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
      10. Piec około 20 min. w 190 stopniach.

      wielkanocne kurczaki

      wielkanocne kurczaki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocne kurczaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 marca 2013 21:48
  • piątek, 15 kwietnia 2011
    • Bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

      Pycha bułeczki które znalazłam u gosiaa99.
           
           Bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

      Cytuję autorkę:

      • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
      • 2 łyżki rozpuszczonego masła
      • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
      • 1 jajko
      • 3 łyżeczki suszonych drożdży
      • 1/3 do 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
      • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      1. Śmietanę wlewamy do dużej miski. Dodajemy masło, wodę, cukier, sól i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Płyn powinien być ciepły lub letni.
      2.  Następnie dodajemy szczypiorek i 2 szklanki mąki wymieszane z drożdżami. Mieszamy,  powoli w miarę potrzeby dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być zrobić się twarde, jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie mąki więcej.
      3.  Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 20 minut (ciasto powinno podwoić objętość).
      4.  Po upływie czasu podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć w wysmarowanej masłem blaszce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem.
      5.  Piec przez około 18 minut w 205-210*C.

      Bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2011 17:31
    • Bułeczki owsiane

      Bułeczki wychodzą bardzo mięciutkie i pasują raczej do słodkiego śniadanka.

            bułeczki owsiane

      • 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 1/2 szklanki ciepłej wody
      • 1 łyżka rozpuszczonego masła
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki miodu
      • 1 duże jajko
      • 1/2 szklanki płatków owsianych
      • 2-3 szklanek mąki pszennej
      • 2 łyżeczki suszonych drożdży
      • płatki owsiane do posypania
      • 1 jajko i łyżka wody na glazurę
      1. Mąkę wymieszać z drożdżami, płatkami owsianymi i solą.
      2. Mleko, wodę, masło, oliwę, miód i jajko wymieszać i wlać do mąki. Całość dokładnie połączyć. Wyrabiać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. 
      3. Po godzinie uformować z ciasta bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
      4. Za pomocą drewnianej łyżki zrobić na środku każdej bułeczki wgłębienie.

      bułeczki owsiane

               bułeczki owsiane

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2011 13:59