OBIADY

  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Zupa z soczewicy

      

      • 2 szklanki zielonej soczewicy
      • 2 marchewki
      • 2 duże ziemniaki
      • kawałek selera, pietruszki, pora
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • liść laurowy, 2 łyżki majeranku, ziele angielskie
      • natka pietruszki
      • parówki

       

      1. Soczewicę umyć, zalać wodą i ugotować (około 15-30 minut).
      2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i podsmażyć.
      3. Marchewkę zetrzeć na tarce, ziemniaki, seler, pietruszke pokroić w małą kostkę. Zalać wodą, dodać por i przyprawy. Podgotować.
      4. Dodać do zupy soczewicę i gotować aż całkowicie zmięknie. 
      5. Pod koniec dodać pokrojone parąwki.
      6. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i jak ktoś lubi  dodać przecier pomidorowy.
      7. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem. 

       

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 10:21
  • piątek, 06 września 2013
    • Letnie warzywa z kurczakiem

      • młode ziemniaczki
      • piersi z kurczaka
      • 5 łyżek śmietany
      • rzodkiewka
      • 1/2 ogórka zielonego
      • 1 cebula
      • 250 ml tłuszczu roślinnego
      • 2-3 łyżki octu balsamicznego
      • cukier
      • koperek, pietruszka, szczypiorek, tymianek

       

      1. Ziemniaki ugotować z 20 min. Pokroić w bardzo grube plastry.
      2. Piersi kurczaka przyprawić i zalać śmietaną, odstawić.
      3. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plastry.
      4. W rondlu rozgrzać tłuszsz i smażyć piersi.
      5. Dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszać, aż powstanie ala sos.
      6. Dodać cebulę, ziemniaki, rzodkiew i ogórka.
      7. Posypać zieleninią.
      8. Podduśić (krótko).

       Ja podlałam jeszcze ciut śmietaną.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      piątek, 06 września 2013 20:25
  • czwartek, 14 marca 2013
  • sobota, 29 grudnia 2012
    • Dynia

      • 1 dynia Hokaido
      • kilka małych ziemniaków
      • 1 por
      • tymianek
      • 5 łyżek oliwy
      • 1 łyżka miodu
      • 200 ml bulionu
      • balsamico
      1. Dynię pokroić w księżyce. Ziemniaki na długość na pół. Por w grubsze (skośne) krążki.
      2. Wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Zalać warzywa.
      3. Wyłożyć na blachę, lub do żaroodpornego naczynia. Dodać gałązki tymianku i piec około 40 minut w 200 stopniach.
      4. Po 20 minutach warzywa poobracać i podlać bulionem.
      5. Miód wymieszać z balsamico i wypędzlować warzywa. Piec do końca.

      Dynia z piekarnikaDynia z piekarnika

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2012 23:19