CIASTKA

  • niedziela, 07 czerwca 2015
    • Kokosanki

      Kokosanki

      • 6 białek
      • 300 gram wiórków kokosowych
      • 280 gram cukru
      • cukier waniliowy
      • kilka kropli aromatu migdałowego
      • cynamon do smaku
      • wisienki
      1. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż cukier się rozpuści, a masa stanie się sztywna i lśniąca.
      2. Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek i szczyptę cynamonu.
      3. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe porcje masy na papier do pieczenia, na wierzch układać wisienkę. Piec do zarumienienia w 150 stopniach.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2015 17:31
  • czwartek, 28 maja 2015
  • poniedziałek, 23 lutego 2015
    • Cinnamon rolls

      Ciasto

      • 100 g miękkiego masła
      • 500 ml mleka
      • 50 g świeżych drożdży
      • szczypta soli
      • 120 g cukru
      • 1 łyżeczka kardamonu
      • 800 g mąki pszennej

      Nadzienie

      • 100 g miękkiego masła
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 80 g cukru
      • 1 roztrzepane jajko
      1. Masło roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać.
      2. Do miski przesiać 500 g mąki, zrobić dołek.
      3. Wkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki zaczynu mlecznego, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
      4. Dodać resztę mleka, sól, cukier, kardamon, wyrobić na gładkie ciasto.
      5. Dosypywać mąki w miarę potrzeby.
      6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na conajmniej 30 min.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem na puch.

      Ciasto rozwałkować na prostokąt, smarować masłem cynamonowym, zawijać w rulon i kroić w grube plastry. Układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na kolejne 30 min. Piec 10 min w 250 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Cinnamon rolls”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lutego 2015 11:47
  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Knoppersy

      knopersy

      Masa mleczna:

      • 1/4 szklanki mleka
      • 4 łyżki cukru
      • 175 g miękkiego masła
      • 1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
      1. Mleko wlać do garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
      2. Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę.
      3. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka.
      4. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.

      

       Masa czekoladowa:

      • 100 g masła
      • 160 g nutelli
      • 1 łyżka kakao
      • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
      • 100 g orzechów laskowych (dałam więcej)
      1. Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę.
      2. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
      3. Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować.
      4. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

      

      Dodatkowo:

      • 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)*
      • 50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
      • 50 g czekolady gorzkiej
      1. Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem.
      2. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. 
      3. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny.
      4. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego.
      5. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała.
      6. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Knoppersy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 11:52