ŚNIADANIA I KOLACJE

  • wtorek, 24 marca 2015
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
  • niedziela, 25 listopada 2012
  • sobota, 22 września 2012
    • Flady

      Super puszyste, mięciutkie. Na wierzch można sobie dać co kto lubi. Zalewę można wymieszać np. z parmezanem, dać oliwki, lub brokuły. Już się cieszę na kolejną kreację.

      

      • 400 g mąki
      • 220 ml ciepłej wody
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 paczka suchych drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli

      Wymieszać suche składniki, zalać wodą, dodać oliwę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrożnięcia na 30 minut. Ja odstawiłam na jakieś 10-15 minut, potem odrazu uformowałam dwa flady i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na 10 miut w 50 stopniach, aż podrosły.

      • 1 żółtko
      • 250-300 g gęstej kwaśnej śmietany
      • pieprz, sól

      Ubić śmietanę z żółtkiem, popieprzyć, posolić i wykładać na flady. Następnie wyłożyć co się chce- u mnie czerwona cebula i boczek pokrojony w kosteczkę.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 23:19