TARTY

  • poniedziałek, 25 lipca 2011
    • Tarta z brokułami

      tarta

      tarta

      Ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 125 g masła
      • 3 -4 łyżki wody
      • 1 łyżka oleju
      • szczypta soli
      • 1 jajko

      Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.

      Farsz:

      • 1 podgotowany brokuł
      • podsmazony boczek z cebulką, pokrojony w kostkę
      • marchew pokrojona w plasterki
      • 1 camembert pokrojony w kostkę
      • evtl. parówki pokrojone na długość

      Zalewa:

      • 3 jajka
      • 50 ml śmietany 30%
      • 250 g serka ( u mnie o smaku szparagów)
      • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
      • posiekana pietruszka

      Wszystko razem dokładnie zmiksować mikserem.

      1. Ciastem wyłożyc foremkę i podpiec na złoty kolor z 10-15 minut.
      2. Na podpieczonym spodzie ułożyc różyczki brokuła.
      3. W szczeliny powsypywać podpieczony boczek z cebulką, camemberta i marchewkę.
      4. Wszystko zalać zalewa.
      5. Na wierzchu ułożyc parówki.
      6. Piec aż masa się zetnie. Z następne 10- 15 minut.

      tarta

      tarta

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z brokułami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lipca 2011 14:06
  • środa, 29 czerwca 2011
    • Drożdżowy placek cebulowy

       placek cebulowy

      placek cebulowy

      Ciasto drożdżowe:

      • 500 g mąki
      • 80 g masła
      • 42 g drożdży swieżych lub 7 g suszonych
      • 250 ml ciepłego mleka
      • po łyżeczce soli i cukru
      1. Mąkę, przesiać do miski. Zrobić dołek. Z drożdży, cukru i połowy mleka wyrobić rozczyn, oprószyć go mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
      2. Do mąki z rozczynem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, aż  przestanie się kleić do miski, odstawić znowu  do wyrośnięcia na 20 minut.
      3. Blachę wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i przenieść na blachę.
      4. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku.

       

      Farsz:

      • z 6 cebuli
      • 200 g surowej wędzonej szynki
      • 100-200 g wędzonego boczku
      • 2 camemberty
      • pęczek kopru
      • tarty ser
      1. Cebulę pokroić w małą kosteczkę.
      2. Szynkę i boczek pokroić również w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć szynkę, boczek i cebulę, na końcu dodać posiekany koperek i dusić wszystko do miękkości. Wystudzić.
      3. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz poukładać plastry camemberta. Na wierzch posypać tarty ser.

      Polewa:

      • 300 g śmietany 18%
      • 3 żółtka
      • 100 g utartego sera
      • 150 g sera ricotta
      • posiekana natka pietruszki i koperek
      • sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
      1. Śmietanę wymieszać z żółtkami, natką pietruszki i serem.
      2. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      3. Polać wierzch ciasta i wstawić dalej do piekarnika na conajmniej 30 minut, aż wierzch się zetnie i zezłoci.

      placek cebulowy

      placek cebulowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowy placek cebulowy ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      środa, 29 czerwca 2011 13:46
  • czwartek, 21 kwietnia 2011
  • czwartek, 17 marca 2011
    • Tarta z porem i marchewką

       tarta z pora

             tarta z pora

      Ciasto:

      • 200 g mąki
      • 100 g masła
      • 1 jajko
      • szczyptas soli
      • gdyby ciasto się źle kleiło, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany

      Wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut.

      Farsz:

      • 3 pory
      • 2 marchewki
      • trochę boczku wędzonego, lub parówek lub szynki pokrojonej w kostkę
      • 200 g śmietany
      • 3 jajka
      • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatałowa
      • posiekany koperek, pietruszka

             tarta z pora

      Pory wyszorować, przekrawać na długość i kroić w półksiężyce. Zeszklić lekko na masełku. Dodać posiekany w kosteczkę boczek i potartą marchew na grubych oczkach. (Można dodać poł posiekanej cebulki, groszku). Wszystko bardzo mocno przyprawić (bo pora ma mdły smak) i popruszyć zieleniną. Z jajek, śmietany ubić zalewę. Również mocno przyprawić i dosypać zieleniny.

      Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę podpiec z 10 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie wyjąść i wyłożyć farsz na tartę i zalać masą jajeczną. Piec kolejne 10 minut. Tak w 190 stopniach.

      tarta z pora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z porem i marchewką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      magdi29
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 marca 2011 12:48